Julkalender 2024, lucka 1

Välkommen till vår första adventskalender. Här tänkte jag ta upp vikingatida klädesplagg, ett per dag. 24 dagar är precis lagom för att hinna med de flesta kända plaggen. Jag kommer beskriva hur plaggen såg ut, så långt vi vet det, och hur vi vet det vi vet.

Först ut är de snäva byxorna. Dem känner vi till från flera fragment av baklappar från Hedeby och tre relativt kompletta par byxor med fyrkantiga lappar bak från romersk järnålder, två från Thorsbjerg och ett från Damendorf. Dessutom syns på avbildningar att män ofta bar något åtsittande på benen. Om det var byxor eller hosor går inte att avgöra, men tillsammans med textilfynden är byxor en trolig tolkning.

Järnålderns byxor verkar alltså ha varit skurna på ett annat sätt än de moderna, med en fyrkantig lapp där bak och byxben som är raka mot lappen och har en kurva framtill. På de mest kända byxorna från Thorsbjerg finns också en smal kil framtill, men den saknas på de andra två. Byxorna med framkilen har också en fot kvar. På byxorna från Damendorf finns mindre kilar på insidan av låren. Det finns alltså möjlighet till variation.

Intressant är att alla kända fynd av de snäva byxorna, både från romersk järnålder och vikingatid, är sydda i diamantkypert. Det är det enda vikingatida herrplagg man hittat i diamantkypert (utom någon enstaka benlinda) så det borde betyda något. En möjlighet är att diamantkypert ger precis rätt töjbarhet.

Fotot är taget av Iduna Pertoft Sundarp.

Våra mönster till vikingatida byxor kan du köpa här: Byxmönster

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping