Lucka 9: Dublinhättor
I Dublins vikingatida lager har man hittat ett antal hättor av siden eller ylle. De är alla av I stort sett samma modell med mindre variationer.
Read MoreI Dublins vikingatida lager har man hittat ett antal hättor av siden eller ylle. De är alla av I stort sett samma modell med mindre variationer.
Read MoreIgår skrev jag om den enkla, släta särken, men det fanns också andra varianter.
Read MoreSärken är det plagg som bars underst i kvinnodräkten, både före, under och efter vikingatiden.
Read MoreFörutom de nålbundna vantarna som fanns i kalenderluckan igår, finns det också flera fynd av sydda vantar.
Read MoreDe äldsta fynden av nålbindning från Norden är från vikingatiden. Av de fyra kända fynden från perioden är tre vantar.
Read MoreFrån vikingatiden finns ett flertal rester av smala yllelindor, vävda till 7-12 cm bredd. De brukar tolkas som rester av benlindor.
Read MoreDe smala benkläder man kan se på de vikingatida avbildningar kunde vara antingen snäva byxor eller hosor. Det finns faktiskt rester av en hosa från hamnen i Hedeby.
Read MoreNästa plagg i vår adventskalender är pösbyxorna. De är typiska för vikingatiden (det äldsta belägget är från ca år 750) och liknande byxor syns därefter inte förrän under 1500-talet igen.
Read MoreVälkommen till vår första adventskalender. Här tänkte jag ta upp vikingatida klädesplagg, ett per dag. Först ut är de snäva byxorna.
Read MoreI vårt arbete med att rekonstruera vendeltida kläder har vi själva varit frustrerade över att det är så svårt att få tag på spännen…
Read More