Nästa plagg i vår adventskalender är pösbyxorna. De är typiska för vikingatiden (det äldsta belägget är från ca år 750) och liknande byxor syns därefter inte förrän under 1500-talet igen.
Pösbyxorna känner vi till från flera avbildningar. Där kan vi se att de är vida och veckade och slutar ungefär vid knäna. Närmare information om hur de kan ha varit tillverkade kan vi få från fragment av grenpartiet från Hedeby. Där verkar det som att de var skurna på samma sätt som de snäva byxorna, men i ett helt annat tyg. Istället för diamantkypert är fragmentet från Hedeby sytt i tunn, gles yllekräpp, ett tyg som faller i veck av sig själv. Just det fragmentet är rött på framsidan och grönt på baksidan och benen är sydda i dubbelt tyg.
Eftersom byxorna är väldigt vida så behöver de rynkas på något sätt mot linningarna upptill och nertill. De delarna finns det inga fynd av, men utifrån hur rynkningar gjordes på andra plagg under vikingatiden så kan vi gissa att man även här använde stripade rynkor, det vill säga smala, jämna rynkor som sys fast mot linningen i varje litet veck.. Breda veck är utifrån dräkthistoriken det minst troliga alternativet.
Byxorna på bilden till vänster är sydda i yllemuslin och inte yllekräpp, som är svårare att få tag på. De veckar sig ganska bra ändå.
Våra mönster till vikingatida byxor kan du köpa här: Byxmönster