En annan typ av mantel är den halvcirkelformade manteln. Beläggen för den är inte starka, men det finns några fynd som skulle kunna kopplas till den.
Det första är fynden från Mammen. Därifrån finns större fragment av ett plagg med broderier. Bland dessa finns masker som sitter ihop i en lodrät rad och mindre masker som sitter ihop i en böjd rad. De skulle kunnat passa bra längs framkanten och nederkanten på en halvcirkelmantel, men det finns andra tolkningar också. Dessutom är det möjligt att tygbitarna är återanvända från någon textil som inte hade med klädseln att göra.
Från Mammen finns också ett par mystiska triangelformade stycken med nålbindning i ädelmetall som är insatt i siden. I den spetsigare änden verkar stycket ha fortsatt. En möjlig tolkning, baserat på ungefär samtida bilder från England är att de kan ha varit ändar på en stola eller band på en mantel. De kan också varit ändar på en gördel.
Från en kvinnograv i Hörning, inte långt från Mammen, finns fynd av breda brickband med ädelmetalltråd som räcker från huvudet ner till knäna på den döda. En tolkning är att det är framkanten på en stor slöja, men det skulle också fungera med en halvcirkelmantel.
De här fynden är från 1000-talet, det vill säga slutet av vikingatiden. Det gör att man också bör kunna nämna den halvcirkelformade manteln från Leksand. Även om den är från 1200-talet så är den omodern i sitt utförande. Den har också breda brickband längs framkanterna.
På bilderna ser ni en tolkning av de här fynden. Just den som syns på fotona är också inspirerad av berättelsen om völvan på Grönland, som också utspelar sig under 1000-talet. Hon hade en mantel med ädla stenar längs framkanterna som hölls samman med band framtill.
Mönster till halvcirkelmantel kan ni köpa här: Ytterplagg.