Lucka 5: Nålbundna vantar

Nålbindning är en teknik som använts ungefär på samma sätt som stickning, innan stickningen var känd. De äldsta fynden av nålbindning från Norden är från vikingatiden. Av de fyra kända fynden från perioden är tre vantar; en från Oslo, en från Novgorod och en ganska okänd från Lödöse (det finns också en mycket mer känd medeltida vante från Lödöse). De vikingatida vantarna är av ullgarn, raka eller nästan raka och sydda med relativt enkla nålbindningsstygn utan vändningar; Oslostygnet eller ett finskt stygn. Intressant är att vanten från Oslo är den som INTE är sydd med Oslostygnet.

Den yngsta av de tre vantarna kommer från 1000-talets Lödöse och är intressant eftersom den är tillverkad av väldigt löst spunnet garn med långa fibrer som sedan ruggats upp till en lång lugg. En teori är att den använts inuti en lädervante.

Den nålbundna vanten från Island som tidigare daterats till vikingatid är nu omdaterad till 14-1600-talet. Nålbindningshäftet kommer uppdateras, förhoppningsvis under nästa år, för att stämma bättre med den senaste kunskapen.

Bilden till vänster på återskapade Oslovantar under snöbollskrig är tagen av Iduna Pertoft Sundarp. Bilden till höger föreställer Oslovanten och kommer från Unimusportalen.

Våra mönster och beskrivningar till nålbundna vantar kan du köpa här: Nålbindning

3 comments

    Hej! På Unimusportalen står det att Oslovanten är från 1000-talet och medeltida. Finns det andra källor som säger att den är vikingatida?

    Hej Ingela,
    Det beror nog på hur man definierar vikingatid och medeltid. Större delen av 1000-talet räknas normalt som vikingatid så utan exakt årtal räknar jag Oslovanten som vikingatida. Ungefär samma datering gäller den äldre Lödösevanten.

    Tack för svar!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Shopping cart

0
image/svg+xml

No products in the cart.

Continue Shopping