Igår skrev jag om den enkla, släta särken, men det fanns också andra varianter. I Birka fanns bakom bucklorna ibland rester av goffrerat linne. Goffrering är en teknik som ger små, mjuka rynkor. Även det goffrerade linnet var i tuskaft och har också hittats I samband med saxar och bör ha kommit från en långärmad särk.
I övrigt vet vi väldigt litet om den goffrerade särken från Birka, men från vikingabosättningar i Ryssland finns ett par andra, mer kompletta, fynd av intressanta särkar. En blå särk kommer från Pskov och det som är mest intressant är den rynkade halsringningen som är välbevarad. Rynkorna är stripade och skulle ha kunna fortsätta i goffrerade partier, men det finns inte tillräckligt mycket bevarat för att kunna avgöra det. Tygremsan som kantar halsringningen och sprundet mitt fram fortsätter ut som knytband. Andra fragment från den här särken visar att den hade långa ärmar som vara smala vid handleden och kantade med breda sidenremsor. Den verkar också ha haft en sidenremsa längs nederkanten vilket visar att den bör ha synts under hängselkjolen.
Den andra intressanta särken kommer från xxx och här kan man se att den haft en mer komplicerad skärning. Ärmarna är skurna som på bilden och den är avskuren i midjan med stripade rynkor i sidorna. Det är olika grovlek på tyget ovanför och under midjesömmen. Det är mycket möjligt att ärmarna på särken från Pskov var skurna på samma sätt (teckningen till höger visar dock en tolkning där den är skuren som en vanlig, enkel särk).
TIllsammans visar de här särkarna att det fanns flera varianter av särkar och att en del troligen stack fram under hängselkjolen medan andra troligen inte gjorde det.
Fotot till vänster är som vanligt taget av Iduna Pertoft Sundarp.
Mönster till den rynkade särken kan ni köpa här: Särk och hängselkjol