Som jag skrev igår finns det flera varianter av hängselkjolen och precis som det finns en rynkad variant av särken så finns det också en av hängselkjolen.
Det främsta fyndet här är en hängselkjol från Køstrup i Danmark där nästan hela sträckan mellan spännbucklorna är bevarad. De mittersta ungefär 7 centimetrarna har fina stripade rynkor som fortsätter en bit ner, hur långt vet vi inte. Skillnaden mot de stripade rynkorna vi sett på särkar så är de här inte sydda mot någon kant. Mig veterligen finns ingen tråd bevarad heller (den var troligen av lin), så det är svårt att avgöra om rynkorna var hopsydda som en smock eller på något annat sätt.
Det finns också ett fynd från Norge där det rynkade partiet mitt fram är bredare. Dessutom nämner Inga Hägg att det fanns goffrerade hängselkjolar i Birka, men jag har inte närmare information om hur de var konstruerade.
Hängselkjolen från Køstrup är också intressant för att den har ett fint brickband längs överkanten mellan spännbucklorna. Detsamma gäller flera hängselkjolar från Norge och Island, men i åtminstone i de flesta fallen verkar brickbanden har fortsatt utanför spännbucklorna. I Birka har man istället kantat sina hängselkjolar med snoddar eller smala remsor av mönstrat siden. Där verkar kantningen också fortsätta bortom spännbucklorna och troligen runtom hela kjolen. Snoddarna i Birka har ett trekantigt tvärsnitt och skulle kunna vara fingerflätade. Bakstycket av en hängselkjol från Hedeby, som jag nämnde igår, har en fläta med sex trådar längs med inprovningen. Det finns alltså flera sätt att pryda en hängselkjol, oavsett om den är slät eller rynkad, men alla är smala. Det bredaste brickbandet är drygt två centimeter och sidenremsorna brukar inte vara mer än drygt en centimeter breda.
Våra mönster till hängselkjolar kan ni köpa här: Särk och hängselkjol