Lucka 25: Slöja
Det finns inga säkra arkeologiska belägg för slöjor från vikingatiden så slöjan får ses som ett bonusplagg i julkalendern.
Read MoreDet finns inga säkra arkeologiska belägg för slöjor från vikingatiden så slöjan får ses som ett bonusplagg i julkalendern.
Read MoreI Birka och på Gotland finns en hel del fynd som tyder på att man använt en klädsel som antingen importerats österifrån eller tagit inspiration därifrån, kanske båda delarna.
Read MoreOmlottjackan är precis som gårdagens Birkajacka ett plagg som funnits under både vendeltid och vikingatid.
Read MoreFrån Birka finns flera belägg för att det så kallade tredje spännet kunde höra ihop med ett tillskuret plagg i form av öglor runt det spännets nål och tyg som har legat snett över spännbucklorna.
Read MoreOm den rektangulära manteln är det typiska ytterplagget för män så är sjalen det typiska ytterplagget för kvinnor under vikingatiden.
Read MoreEn annan typ av mantel är den halvcirkelformade manteln.
Read MoreNu har vi kommit till ytterplaggen i vår kalender. Vi börjar med den rektangulära manteln, som anses typisk för mansdräkten under Vikingatiden.
Read MorePeplosen är egentligen hängselkjolens föregångare, men på Gotland levde den troligen kvar under hela vikingatiden.
Read MoreSom jag skrev igår finns det flera varianter av hängselkjolen och precis som det finns en rynkad variant av särken så finns det också en av hängselkjolen.
Read MoreHängselkjolen är det ikoniska plagget för vikingatidens kvinnodräkt. De spännbucklor som hörde till hängselkjolen används till och med för att identifiera nordiska kvinnor i bosättningar utomlands, till exempel I Ryssland. Hängselkjolen är också det vikingatida plagg vi vet mest om, efter skorna.
Read More